Bucataria robotizata-bucatarul personal al viitorului

0
891

Experimentarea unor noi arome si tehnici pentru a obtine ceva delicios poate fi la fel de satisfacator ca si statul jos si mancatul. Dar daca nu aveti timp sa gatiti in fiecare seara?

S-ar putea ca splutia oferita de Moley Robotics sa nu fie chiar potrivita pentru gospodinele cu venituri medii, cel putin nu imediat, dar cu siguranta ne face sa ne gandim entuziast la implicatiile pe care le-ar avea automatizarea in casele viitorului.

La ce ne referim?

La un modul de bucatarie portabil, care include plita, cuptor, chiuveta, ustensile si o pereche de brate robotizate si complet articulate, programate sa urmeze retete pentru a crea feluri de mancare la fel ca un master chef.

Bratele, create de Shadow Robot Company, furnizorul de robotice al NASA, sunt capabile sa reproduca miscarile mainilor si bratelor umane, cu articulatii si umeri, coate, incheieturi si degete. Dar acestea sunt doar o parte a ecuatiei. Cealalta parte a ecuatiei o reprezinta abilitatile unui castigator „Master Chef”, Tim Anderson, programate in bratele robotizate.

Acesta a creat o reteta pentru robot, menita a-i provoca abilitatile acestuia. Tim a gatit preparatul, iar miscarile sale au fost inregistrate 3D. Miscarile au fost mai apoi traduse in algoritmi de o echipa a Moley Robotics, in colaborare cu Shadow Robot Company. Acest lucru i-a permis robotului sa reproduca aproape exact felul de mancare pregatit de Tim.

„Ca sa fiu sincer, nu am crezut ca acest lucru ar putea fi posibil. Am ales acea reteta pentru ca este o adevarata provocare chiar si pentru un maestru bucatar sa o pregateasca, ca sa nu mai vorbim de o masina,” a declarat Anderson.

„Vazand asta, si gustand personal rezultatul, sunt uimit.Acesta este inceputul a ceva semnificativ: o noua oportunitate de a produce mancaruri bune si pentru oameni de a explora bucatariile internationale. Este foarte emotionant.”

Robotul, care a debutat la Hannover Messe, targul de robotica industriala de la Hannover, Germania, si-a aratat creatiile celor prezenti la targ. Se pare ca bucataria ambulanta va fi o librarie digitala, cu peste 2000 de retete pe care robotul va fi capabil sa le reproduca. Moley Robotics spera ca noua inventie va fi privia cu interes de maestri bucatari care ar putea considera acest lucru ca o noua metoda de a-si dezvolta meniurile.

Se pare ca modulul de bucatarie robotizata va fi disponibila din 2017, la preturi estimative ce se vor incadra intre 15 000-72 000$.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceti raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.